Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής και Ανάγνωσης

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου έχει διδάξει Δημιουργική Ανάγνωση στο Public και Δημιουργική Γραφή στους Christies, στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, στο Βρετανικό Συμβούλιο, στην ΠΥΡΝΑ, στην ARTENS καθώς επίσης και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Metropolitan College (MA Creative Writing, Oxford Brookes University). Σήμερα διδάσκει μυθιστόρημα στον Ιανό. Κάθε Ιούνιο επιμελείται και διδάσκει τα καλοκαιρινά σεμινάρια δημιουργικής γραφής στην Ανάφη.

Κάθε Ιούνιο επιμελείται και διδάσκει τα καλοκαιρινά σεμινάρια δημιουργικής γραφής στο Κλεισίδι Ανάφης. Κείμενα 19 σπουδαστών του εργαστηρίου του 2023 -που ήταν αφιερωμένο στο κίνημα Oulipo- μπορείτε να διαβάσετε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Χάρτης. Το φετινό εργαστήριο (14 – 19 Ιουνίου 2024) είναι αφιερωμένο στον Σουρεαλισμό.  Πληροφορίες και εγγραφές στο effieanafi@gmail.com

Ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις που προέκυψαν από σεμινάρια μπορείτε να διαβάσετε σε λογοτεχνικά περιοδικά όπως Χάρτης, Ο Αναγνώστης, BookPress.

Διδάσκει επίσης στα Writing Workshops in Greece στη Θάσο.

Στη Λέσχη Ανάγνωσης της ΠΥΡΝΑΣ με τη συγγραφέα Βασιλική Πέτσα
Στη ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ της ΠΥΡΝΑΣ με τη συγγραφέα Βασιλική Πέτσα

Δημιουργική Ανάγνωση

Για τη Δημιουργική Ανάγνωση -μια στοχευμένη ανάγνωση της λογοτεχνίας που αναζητά στο κείμενο όχι μόνο την απόλαυση αλλά και μια διαρκή μαθητεία στον λογοτεχνικό κανόνα και στις αποκλίσεις του-  μπορείτε να πάρετε μια γενική ιδέα μέσα από μερικά απλά πεντάλεπτα βίντεο-μαθήματα:

Η λογοτεχνία ως απόλαυση

Η λογοτεχνία είναι γέφυρα ενσυναίσθησης

Η λογοτεχνία ως πρακτικός οδηγός επιβίωσης

Η λογοτεχνία ως ανοιχτή ερώτηση

Δημιουργική Γραφή

Η Δημιουργική Γραφή, η συστηματική μελέτη της λογοτεχνίας στη θεωρία και την πράξη, καταλήγει -σε ευτυχείς στιγμές- σε πυρήνες νέων συγγραφέων και εκδόσεις.

Στην ΠΥΡΝΑ έχουν εκδοθεί τομίδια με διηγήματα, στην ARTENS αναμένεται η σειρά Αθηναϊκές ιστορίες, ενώ Το Μυστικό -μια θεματική συλλογή που κυκλοφόρησε το 2018 από τις εκδόσεις Καστανιώτη- συσσωματώνει 17 διηγήματα νέων συγγραφέων, μαθητών της Αμάντας Μιχαλοπουλου στη δημιουργική γραφή.

Διαβάστε περισσότερα στην κριτική του Νίκου Ξένιου, στην Book Press.
Δείτε το βίντεο από την παρουσίαση της συλλογής στο Public.

Ο Λογοτεχνικός Καζαμίας 2021, μια ρετρό, λίγο λοξή νοελληνική ηθογραφία με κείμενα 38 μαθητών της, κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Καστανιώτη.